вторник, 15 декември 2009 г.

Наложено пуешко със зеленчуци в сметана





 Тази година моята майка , отглежда от американските пуйки . Тези които стават доста големи. С едно  от бутчетата, направих две ястия.  Имам бяло месо , което предстои да  приготвя.  Това ще е скоро, за рождения ден на големият ми син .

Необходими продукти:

500 гр пуешко месо
3 глави лук
400 гр гъби
3 моркова
700 гр картофи
400 гр броколи
3 домата
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. течна готварска сметана
2-3 с.л. пармезан
1 глава чесън
подправка за пилешко месо
универсална подправка
1-2 щипки черен пипер
връзка пресен магданоз



Приготовление:

  Нарязва се пуешкото месо на пържоли (при  мен от бут). Подправя се с подправка за пилешко месо и малко бяло вино и се оставя поне за  час в хладилник,  да се овкуси.
  Овалва се в брашно.  Оставя се да си попие брашното и след това  се пържи в малко количество силно загрято олио, до получаване на златиста коричка. Нарежда се в тава (при мен 26 см).
Обелват се и се нарязват картофите на шайби и се запържват в тиган също с  малко олио до златисто, но не напълно готови, а само за цвят.Подреждат се върху месото да го покрият. В същият тиган се запържват лука,  гъбите и морковите нарязани на шайби и се поставят върху картофите. Върху тях се прибавят обеления и нарязан на едро чесън, бялото вино, магданозът.  Поръсва се с  универсална подправка и черен пипер. Най-отгоре се нареждат обелените и нарязани на шайби домати. Наливат се 3 ч.ч. вода и се покрива с фолио.
Пече се час и половина,  първо на 250 градуса докато заври и после се намалява на слабо до края на печенето.  Пет минути преди края се маха фолиото  налива се  сметаната, която трябва само да заври , за да не се пресече и се прибавят броколите предварително задушени (5 минутки, за да не загубят цвета си)в малко вода и  универсална подправка .
Поръсва се с пармезан и  се връща във фурната за не повече от 5 минути. 

Сервира се топло. Аз го полях   с демиглаз за разкош защото го харесвам , но може и без него .

7 коментара:

ghost13 каза...

Рецептата е много хубава и много лесна за приготвяне..още повече че наближава Коледа.. :-)
Лека и спорна едмица!
ЛАтинка

Vania каза...

Наистина е много вкусна. Малко е играчка, но си заслужава :)
Успешна седмица и на теб, Лати :)

pep-4o каза...

Интересна рецепта за пилешко, Ваня, а звучи и много вкусно!
Добро предложение за делник и празник. Ще пробвам, обичаме всякакви ястия с птиче месо :)

Dani каза...

Благодаря,Ваня ,за хубавата рецепта.Би ли ми помогнала със съвет за пуйка с кисело зеле-за мен е малко постно пуешкото ,а и говорим за купена-има ли някаква тънкост?Благодаря предварително и хубав ден:-)

Vania каза...

Пепи, ще се радвам , ако хареса на теб и домашните ти. Моите деца си умират за такъв тип , манджи :)


Дани , аз не съм купувала никога пуйка, защото има все още кой да ми отглежда. Но със сигурност мога да ти кажа, че ако пуйката е домашна задължително трябва да я печеш под фолио, тъй като месото на домашните животни освен , че е много по-вкусно, е и по-жилаво. Ако е купена от магазина, пак трябва да се пече под фолио, но времето за приготвяне ще е по-малко. Тези пуйки са като бройлерите. Пиле-бройлер и домашно пиле , не се приготвят за едно и също време. Или пък трябва да я свариш предварително, което аз лично не бих направила, освен ако не искам да си приготвя и супа. Защото , колкото и да изчисляваш водата, винаги ще ти хартиса бульон, който всъщност може да си остане в ястието. У нас не се консумира много кисело зеле, освен на сарми, затова аз пълня пуйката. По принцип на киселото зеле му "носи" блажничко, а в домашните пуйки има доста мазнинка. За купените , незнам как е. Знам само , че имат термометър вътре в тях, който ти показва , кога е готова пуйката. А иначе каква тънкост...просто добре си намазваш пуйката с подправки по твой вкус и ако ти се види постничка, можеш да и добавиш малко свинска мас ....

Dani каза...

Благодаря ,Ваня:-)

Vania каза...

Няма защо, пак заповядай, Дани :) За мен беше удоволствие. Дано да съм ти била полезна:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails