Тази година моята майка , отглежда от американските пуйки . Тези които стават доста големи. С едно от бутчетата, направих две ястия. Имам бяло месо , което предстои да приготвя. Това ще е скоро, за рождения ден на големият ми син .
Необходими продукти:
Необходими продукти:
500 гр пуешко месо
3 глави лук
400 гр гъби
3 моркова
700 гр картофи
400 гр броколи
3 домата
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. течна готварска сметана
2-3 с.л. пармезан
1 глава чесън
подправка за пилешко месо
универсална подправка
1-2 щипки черен пипер
3 глави лук
400 гр гъби
3 моркова
700 гр картофи
400 гр броколи
3 домата
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. течна готварска сметана
2-3 с.л. пармезан
1 глава чесън
подправка за пилешко месо
универсална подправка
1-2 щипки черен пипер
връзка пресен магданоз
Приготовление:
Нарязва се пуешкото месо на пържоли (при мен от бут). Подправя се с подправка за пилешко месо и малко бяло вино и се оставя поне за час в хладилник, да се овкуси.
Овалва се в брашно. Оставя се да си попие брашното и след това се пържи в малко количество силно загрято олио, до получаване на златиста коричка. Нарежда се в тава (при мен 26 см).
Обелват се и се нарязват картофите на шайби и се запържват в тиган също с малко олио до златисто, но не напълно готови, а само за цвят.Подреждат се върху месото да го покрият. В същият тиган се запържват лука, гъбите и морковите нарязани на шайби и се поставят върху картофите. Върху тях се прибавят обеления и нарязан на едро чесън, бялото вино, магданозът. Поръсва се с универсална подправка и черен пипер. Най-отгоре се нареждат обелените и нарязани на шайби домати. Наливат се 3 ч.ч. вода и се покрива с фолио.
Пече се час и половина, първо на 250 градуса докато заври и после се намалява на слабо до края на печенето. Пет минути преди края се маха фолиото налива се сметаната, която трябва само да заври , за да не се пресече и се прибавят броколите предварително задушени (5 минутки, за да не загубят цвета си)в малко вода и универсална подправка .
Поръсва се с пармезан и се връща във фурната за не повече от 5 минути.
Сервира се топло. Аз го полях с демиглаз за разкош защото го харесвам , но може и без него .
7 коментара:
Рецептата е много хубава и много лесна за приготвяне..още повече че наближава Коледа.. :-)
Лека и спорна едмица!
ЛАтинка
Наистина е много вкусна. Малко е играчка, но си заслужава :)
Успешна седмица и на теб, Лати :)
Интересна рецепта за пилешко, Ваня, а звучи и много вкусно!
Добро предложение за делник и празник. Ще пробвам, обичаме всякакви ястия с птиче месо :)
Благодаря,Ваня ,за хубавата рецепта.Би ли ми помогнала със съвет за пуйка с кисело зеле-за мен е малко постно пуешкото ,а и говорим за купена-има ли някаква тънкост?Благодаря предварително и хубав ден:-)
Пепи, ще се радвам , ако хареса на теб и домашните ти. Моите деца си умират за такъв тип , манджи :)
Дани , аз не съм купувала никога пуйка, защото има все още кой да ми отглежда. Но със сигурност мога да ти кажа, че ако пуйката е домашна задължително трябва да я печеш под фолио, тъй като месото на домашните животни освен , че е много по-вкусно, е и по-жилаво. Ако е купена от магазина, пак трябва да се пече под фолио, но времето за приготвяне ще е по-малко. Тези пуйки са като бройлерите. Пиле-бройлер и домашно пиле , не се приготвят за едно и също време. Или пък трябва да я свариш предварително, което аз лично не бих направила, освен ако не искам да си приготвя и супа. Защото , колкото и да изчисляваш водата, винаги ще ти хартиса бульон, който всъщност може да си остане в ястието. У нас не се консумира много кисело зеле, освен на сарми, затова аз пълня пуйката. По принцип на киселото зеле му "носи" блажничко, а в домашните пуйки има доста мазнинка. За купените , незнам как е. Знам само , че имат термометър вътре в тях, който ти показва , кога е готова пуйката. А иначе каква тънкост...просто добре си намазваш пуйката с подправки по твой вкус и ако ти се види постничка, можеш да и добавиш малко свинска мас ....
Благодаря ,Ваня:-)
Няма защо, пак заповядай, Дани :) За мен беше удоволствие. Дано да съм ти била полезна:)
Публикуване на коментар