вторник, 17 ноември 2009 г.

Шоколадов венец

 Реших да започна този блог с едно от последните неща , които приготвих....
И понеже обичам да се "ровя" в брашното, а определено съм очарована от вкуса на тази рецепта, започвам публикациите си тук, именно с нея .
 Рецептата си харесaх много отдавна, в страхотния кулинарен сайт Гответе с мен, който посещавам и имам удоволствието да съм част от него. Видях тази рецепта в изпълнение на Svetlana P, но я изпълних по оригиналната,  с малко допълнение от моя страна. Това е и оригиналното име на рецептата.
 Благодаря, Светлана за хубавата рецепта!
А ето я и нея ......



Продукти:
550 гр брашно
75 гр масло
2 яйца
1 пакет суха мая на д-р Йоткер
200 гр топло мляко
1 есенция ром на д-р Йоткер
2 с.л. ром
4 с.л. пудра захар с връх
½ чаена лъжичка сол
кората на един лимон(настъргана)

За намазване на листа:
50 грама разтопено масло

За пълнежа:
2 млечни шоколада
захар за поръсване

За намазане на готовия венец:
1 жълтък
50ml прясно мляко
кафява захар за поръсване отгоре

Замесва се меко тесто от посочените продукти . Това аз направих в машината за хляб. Оставя се да втаса, докато утрои обема си .
Разточва се лист с форма на правоъгълник 40/25 см. Маже се с краве масло и се поръсва със захар и нарязания на дребно шоколад.Навива се на руло . Реже се на шайби и се нарежда полегато в тавичка(моята е 26 см) , като се застъпват парчетата. Намазва се с олио и се оставя отново да втаса,поне час.
След втасването се намазва с жълтъка смесен с прясното мляко и се поръсва с кафява захар. Пече се в предварително загрята, умерена фурна до готовност. Сладките теста са "нежни"  и трябва да се внимава.
Изключително вкусно !!!! Пробвайте....
А ето и разрез... 



9 коментара:

di_ani каза...

Честито!
Чудесен, вкусен и сладък старт!
С нетърпение ще очаквам и новите ти рецепти и готварски изкушения.
Поздрав и целувки, Диана

пепеляшка каза...

Добре дошла в блог-сферата....!
Тази рецепта и аз съм я правила, но за Великден - стана страхотна вкусотия ! И сигурно тази година отново ще я направя, защото си заслужава !
Поздрави и на добър час !
Пепеляшка

Capricce каза...

Скъпа Диди ,
благодаря за вниманието и милото отношение. Останах приятно изненадана , пак и отново !!!
Усмихнат есенен ден и от мен, Ваня

Capricce каза...

Мила Мария,
благодаря ти много за посрещането и присъедияването към моя блог . За мен този жест от човек , практически непознат говори много. Надявам се да съм те впечатлила с нещо, с което на практика съм го заслужила.Радвам се, че ще имам такива невероятни хора за последователи като теб. Възхищението си от твоите умения , вече съм изказала и на друго място :) А за готварските ти умения....те наистина са "цветни" така , както прекрасно се съчетават и с името на блога ти :)
Благодаря, отново !!!
Поздрав, Ваня

Svetlana каза...

Честито и от мен!
С удоволствие ще наминавам при теб, макар и виртуално. Сигурна съм, че ще е уютно и вкусно.
Успех в новото начинание!

Dani каза...

Много изкусителна рецепта-поздравления!

Capricce каза...

Svetlana, Dani,
Благодаря ви много, за одобрителните отзиви, момичета!!!
Честит празник! Бъдете живи и здрави , вие и вашите семейства !
Сърдечен поздрав, Ваня

Dimitrana S. каза...

Венецът изглежда зашеметяващо и предизвиква пощенливото ми слюноотделяне пред монитора :-)))

Ваня, поздравления за блога! Пожелавам ти удоволствие и занапред в кухнята - и виртуална, и реална! Ще следя с интерес :-D

Сърдечен поздрав и :-)

Capricce каза...

Дими, благодаря за милите думи и пожелания!
Слънчев ден и усмивки и от мен :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails