Вдъхновена в блога на Мария, и по-точно от тази нейна рецепта, реших да изобретя една торта с вкус на карамелизирани ябълки. Опитвала съм какви ли не плодове, като долълнение към торти, но с ябълки с вкус на канела, не бях . Имах и причина за да го направя, тъй като влизайки в любимия форум се оказа, че съм станала главен готвач...
И ето ти една добра причина да почерпя.... :)
Изпекох 2 пандишпанови блата с диаметър по 25 см.
Необходими продукти:
За 1 блат:
Необходими продукти:
За 1 блат:
3 яйца
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
За млечния крем:
За млечния крем:
1 л прясно мляко
1 пак. царевично нишесте (натурално)
4 с.л захар
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
Крем:
Крем:
500 гр. извара
1/2 ч.ч. пудра захар
1 пак. желатин
За пълнежа:
За пълнежа:
1кг. ябълки
60гр. краве масло
3 с.л. захар
1/2 пак. канела
За целувките:
За целувките:
3 белтъка
140 гр пудра захар
3 с.л. лимонов сок
Приготовление:
Разбиват се яйцата и захарта и се изпичат 2 блата, които се оставят върху скара да изстинат. През това време се приготвя млечния крем .
Сварява се млякото със захарта и като кипне се прибавя разбитото в малко вода нишесте. Бърка се докато се свари добре и се оставя настрана да изстине.
Накисва се желатина, според указанията на пакетчето и се започва с разбиването на изварата с пудрата захар до получаването на гладък крем. Това аз го постигнах с пасатора.
След като добре e набъбнал желатина, се разтопява на водна баня (при мен в микровълновата), като се внимава да не кипне. Прибавя се към изварата.
Почистените и нарязани на малки кубчета ябълки се прибавят към карамела, който се е получил след загряване на кравето масло и прибавената към него захар. В така получения карамел се задушават за около 10-тина минути ябълките, като се разбъркват от време на време. Не трябва да стават много меки, а да се оставят леко да хрупат.След смъкването им от котлона се охлаждат и се прибавя канелата.
От време на време се разбърква млечния крем за да не "хване" коричка , и да се охлади по-бързо .
Отделно се разбива течната сладкарска сметана.
След като добре се охлади, млечния крем се разбива с миксер и към него със шпатула внимателно се прибавя разбитата сметана.
Смесват се млечния крем с изварата и се разбърква до пълното му хомогенизиране. Получава се един много вкусен мус.
Тортата се сглобява в ринг, като се редуват блат (напръскан с 2-3 лъжици прясно мляко, в което е разтворена ванилова захар), половината от карамелизираните ябълки ( не им пречи ако имат сосче, то си попива в блата) и половината от приготвения вече мус. Следва втория блат, остатъка от ябълките и другата половина от муса. Заглажда се добре с нож и се оставя една нощ в хладилник.
Целувките се разбиват първо само белтъците, и когато се образува пяна се прибавят лимоновия сок и на части пудрата захар. Щприцоват се върху пекарска хартия и на слаб реотан(при мен първа степен) се сушат 1 час. Използват се за украса на тортата, а излишните се натрошават и се полепят отстрани . Отгоре украсих със сместа от целувките(айсинг) и шоколадов топинг. Получи се много вкусна торта :)))
6 коментара:
Aaaa.. разрезът е прелестен, Ваня!
Отлична реализация!
Вкусът мога само да си представям според рецептата и да слюноотделям обилно ;-)
Вкусен, уютен и спокоен уикенд! Поздрав :-)
О Дими , знаеш ли как звучи такава похвала от устата на майстор , като теб ?
Благодаяря за милитъе думи, трогна ме.
Сърдечни поздрави и прегръдки, за теб :)
Много апетитна тортичка, Ваня :)
Обичам карамелизирани ябълки, но торти не правя - няма кой да ги хапва у дома.
Хубав и усмихнат уикенд :-)
Благодаря, Тони :) Усмихнат уикенд и на теб :)
Hello Capricce, thank you for following my blog and lovely comment!
You are very talented and your food is dangerously delicious!!! ha ha...
Happy Holidays!
Thank you, dear Nina!
Публикуване на коментар