петък, 30 октомври 2015 г.

Чийз кейк с вишни и нар


За следобедното  кафе или просто ей така да се подсладите, ви предлагам   един прекрасен чийз кейк с вишни и нар :)



За блата 

125 гр.  краве масло

250 гр.  брашно
1/2 ч.ч. смлени на по-едро орехи
1/2 ч.ч. пудра захар
1 яйце (за спойка)
ванилия

За крема


400 гр. заквасена сметана

2 пак. крема сирене (при мен българско)
1 кутия маскарпоне(малка)
300 мл.  сладкарска  сметана
2 пакетчета желатин по 10 гр
1 ч.ч. пудра захар
1 течна ванилия

За глазурата 


1/2 ч.ч. спиртовани вишни(може и пресни)

2-3 супени лъжици зрънца нар
1.ч.ч. вишновка
1/2 ч.ч. вода
1 пак. желатин




Приготовление 

Замесва се сместа за блата и се разстила във форма с падащо дъно, застлана с пекарска хартия.
 Надупква се с вилица и се пече до златисто. Охлажда се .
Заквасената сметана, крема сиренето, маскарпонето и захарта се разбъркват добре   до получаване на хомогенна смес. Към тях се прибавят на части разбитата  сметана и  ванилията. Прибавя се и желатина , предварително приготвен по указанията , като се внимава да е достатъчно охладен,  за да не се пресече .

 Разбърква се  внимателно  до получаване на хомогенна смес . 
Така приготвената смес се изсипва върху добре охладения вече блат в  ринга и се подравнява  добре.
Поставя се в хладилник най-малко  за около час за да стегне.
През това  време се приготвя глазурата .

Изважда се отново от хладилника, нареждат вишните и нара и се залива с  предварително приготвената  глазура .
Връща се отново в хладилника за да стегне глазурата. 
На другия ден режете, хапвате и се наслаждавате на невероятен вкус ! :)

p.s. Чашата ми е с вместимост 200 мл , а  ринга е 26 см в диаметър !!!








А тук уважихме чийз кейка с домашно приготвена вишновка :)





2 коментара:

di_ani каза...

Много фин и ароматен -
чудесен е, Ваня!
Благодаря ти и хубава нова седмица!

Vania каза...

Диди, тоооооооолкова си мила ! Благодаря и целувки за теб , прекраснице !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails