вторник, 27 октомври 2015 г.

Усукани кашкавалки



 Не бях правила бирено тесто , но след като една приятелка беше попаднала на рецептата на Гуинет и сподели , че и  е допаднала, аз също реших да направя тези кашкавалки .
Още повече, че преди 3 години , тоя начин на усукване ми се видя доста интересен !
Естествено, че направих  някои малки промени съобразно вкуса и предпочитанията на моето семейство , но като цяло вкусът се запазва !
Правих ги после доста пъти още, затова смятам , че заслужават да им отредя подобаващо място , тук  сред рецептите които харесвам :)




Необходими продукти


500 гр брашно
300 мл бира (хубаво  е да е изветряла)
2 с.л. мед
2 с.л, зехтин
1 ч.л. сол
1 с.л. суха мая (равна)


За намазване

краве масло (около половин пакетче)
шарена сол
настърган кашкавал или по-твърди сирена
белтък за намазване отгоре
семена(мак, сусам, ленено семе)




Начин на приготвяне

Замесва се меко тесто  от продуктите и се оставя да втаса. След, като  удвои обема си, се  изважда на  плота, на който  ще се  оформят питките .
 Дели се на необходимия брой равни(при мен 16, понякога и 20) по  големина малки  късчета тесто , които се премесват  за да се получат малки правилни топки .
  Разточва се една топка под формата на елипса , реже се с нож за пица, като се започва(рязането) малко под горния край на елипсата и после се маже с краве масло и  се поръсва с шарена сол и кашкавал или с  по-твърди сирена (по избор). Правила съм ги  с Пармезан, с Грана Падано, с Пекорино  с кашкавал.......въобще с каквото  ви  харесва и каквото  обичате :)
 Така разточената, намазана и поръсена с шарена сол и кашкавал(сирена) елипса се навива, като се започне от горния й десен ъгъл   по диагонал за да получим ефекта на разрезите .
Получава се едно  наребрено руло, което се завива като охлюв.
Така се процедира и със всички останали топки тесто .
Подреждат се  в тава с постлана пекарска хартия и се оставят още половин час да втасат , след което се мажат с белтък и се  поръсват със семената .








2 коментара:

di_ani каза...

Разкошно изглеждат, Ваня -
много интересно тесто и оформление.
Благодаря на двете ви, поздрави и усмихнат ден!

Vania каза...

Интересен е вкуса на биреното тесто с мед, определено! Благодаря ти , Дидка :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails