Не бях правила бирено тесто , но след като една приятелка беше попаднала на рецептата на Гуинет и сподели , че и е допаднала, аз също реших да направя тези кашкавалки .
Още повече, че преди 3 години , тоя начин на усукване ми се видя доста интересен !
Естествено, че направих някои малки промени съобразно вкуса и предпочитанията на моето семейство , но като цяло вкусът се запазва !
Правих ги после доста пъти още, затова смятам , че заслужават да им отредя подобаващо място , тук сред рецептите които харесвам :)
Необходими продукти
500 гр брашно
300 мл бира (хубаво е да е изветряла)
2 с.л. мед
2 с.л, зехтин
1 ч.л. сол
1 с.л. суха мая (равна)
За намазване
краве масло (около половин пакетче)
шарена сол
настърган кашкавал или по-твърди сирена
белтък за намазване отгоре
семена(мак, сусам, ленено семе)
Начин на приготвяне
Замесва се меко тесто от продуктите и се оставя да втаса. След, като удвои обема си, се изважда на плота, на който ще се оформят питките .
Дели се на необходимия брой равни(при мен 16, понякога и 20) по големина малки късчета тесто , които се премесват за да се получат малки правилни топки .
Разточва се една топка под формата на елипса , реже се с нож за пица, като се започва(рязането) малко под горния край на елипсата и после се маже с краве масло и се поръсва с шарена сол и кашкавал или с по-твърди сирена (по избор). Правила съм ги с Пармезан, с Грана Падано, с Пекорино с кашкавал.......въобще с каквото ви харесва и каквото обичате :)
Така разточената, намазана и поръсена с шарена сол и кашкавал(сирена) елипса се навива, като се започне от горния й десен ъгъл по диагонал за да получим ефекта на разрезите .Получава се едно наребрено руло, което се завива като охлюв.
Така се процедира и със всички останали топки тесто .
Подреждат се в тава с постлана пекарска хартия и се оставят още половин час да втасат , след което се мажат с белтък и се поръсват със семената .
Дели се на необходимия брой равни(при мен 16, понякога и 20) по големина малки късчета тесто , които се премесват за да се получат малки правилни топки .
Разточва се една топка под формата на елипса , реже се с нож за пица, като се започва(рязането) малко под горния край на елипсата и после се маже с краве масло и се поръсва с шарена сол и кашкавал или с по-твърди сирена (по избор). Правила съм ги с Пармезан, с Грана Падано, с Пекорино с кашкавал.......въобще с каквото ви харесва и каквото обичате :)
Така разточената, намазана и поръсена с шарена сол и кашкавал(сирена) елипса се навива, като се започне от горния й десен ъгъл по диагонал за да получим ефекта на разрезите .Получава се едно наребрено руло, което се завива като охлюв.
Така се процедира и със всички останали топки тесто .
Подреждат се в тава с постлана пекарска хартия и се оставят още половин час да втасат , след което се мажат с белтък и се поръсват със семената .
2 коментара:
Разкошно изглеждат, Ваня -
много интересно тесто и оформление.
Благодаря на двете ви, поздрави и усмихнат ден!
Интересен е вкуса на биреното тесто с мед, определено! Благодаря ти , Дидка :)
Публикуване на коментар