понеделник, 19 октомври 2015 г.

Шоколадов сладкиш с тиква



  Преди известно време  в една от кулинарните групи във фейсбук (не си  спомням точно  в коя),  срещнах рецептата на този невероятен шоколадов сладкиш с тиква.
Там  дамата, която  го беше правила споделяше, че нещо не и се получава, като беше изразила съмнение, относно точността на рецептата.
Всъщност , това  беше повода  да реша  да го пробвам и аз, за което  изобщо не съжалявам, дори  съм  благодарна, че попаднах  на тази  рецепта :)
 От линк на линк , се оказа , че първоизточника  е тази  рецепта на Петрина , която стана  един от често  правените  сладкиши у нас, тъй като  децата ми се  влюбиха  в него :)
Естествено, че  направих някои  незначителни промени в него, но резултата  се оказа повече от перфектен !
Ароматен , пухкав , влажен и много  шоколадов ........
Бих казала, че спокойно може да се ползва за блат на торта, защото  става достатъчно влажен за да няма нужда  от допълнително 
сиропиране.
Това смятам да направя, когато имам повод  за направата на торта.  Задължително  блатовете ще са от тази  смес .
 Тиквата си  я изпичам , на един път с малко захар във фурната. Изваждам парчетата да се отцедят добре и после слагам по една чаша в найлоново пликче и замразявам във фризера.
 Така винаги имам пюре от тиква под ръка. И когато  реша да правя сладкиша си изваждам пакетчето от вечерта :) 





Необходими продукти

3 яйца
125  пак. краве масло (немско)
1 ч.ч. бяла захар
1 ч.ч. кафява захар (мусковадо)
1/2 ч.ч. какао на прах (качествено при мен  холандско)
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. пюре от тиква
1 1/2  ч.ч. брашно
1 щипка сол 
1/2 течна ванилия

За глазурата


2-3 суп.лъжици течна сметана

100 гр. натурален шоколад



Начин  на приготвяне

  Разбива се размекнатото краве масло със двата вида захар до получаване  на еднородна смес.
 Едно по едно се прибавят яйцата, като  след всяко яйце се разбива  сместа , до пълното му усвояване.
 След като се разбият  добре кравето масло и  яйцата  до  тук спира работата ни с миксера.
След това прибавяме  пюрето от тиква, киселото мляко, какаото(пресято),  течната  ванилия и щипка сол, но вече със шпатула .
Пресява се брашното и към него се добавят двата вида сода и постепенно се прибавят към другите съставки , като  внимателно се разбърква до пълното му поемане от сместа .
Получава се една пухкава седефена смес :)
Изсипва се в тавичка (при мен 22/28 см ) постлана с пекарска хартия и се пече на 170-180 градуса в  предварително загрята фурна .
За шоколадоваа глазура, начупвам шоколада на парчета,  изсипвам върху него 2-3 супени лъжици течна сметана и  в микровълновата фурна разтопявам, до получаване на гладка  смес.
След  като леко изстине  сладкиша, го поставям върху поднос и  глазирам !







А тук и по - стари снимки, тъй като често правя този сладкиш  и имам  снимки от различни периоди :)











2 коментара:

di_ani каза...

Благодаря, Ваня,
изглежда много фин, с тиква и шоколадово апетитен.
Благодаря ти, поздрави и хубав ден!

Vania каза...

Диди, ти си царица на шоколада !
Когато решиш да го пробваш, ще ми е интересно да споделиш дали ти допада и на вкус :) Благодаря и аз :)
Хубав ден и на теб. мила Диди !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails