вторник, 15 март 2016 г.

Ориз с пилешки хапки и лапад


Бърза лесна , вкусна и любима храна  у нас към която може да се добавят какви ли не зеленчуци според вкуса и  предпочитанията  или  според сезона. 
Обикновено този ориз  го приготвям с моркови  и  грах. Но когато имам  гъби  и  особено ако те са манатарки , не пропускам да го  направя с тях.
 Правила съм  го и с броколи, брюкселско зеле, спанак ...... в безброй  варианти .
Този път реших да  го приготвя с лапад.  За разнообразие може би, а и  сезона на лапада сега започва, та защо не  да предложа нов прочит на любимата храна, с пресен продукт :) 



Необходими продукти:

0,400 гр пилешко бяло месо
0.250 гр ориз
1 глава лук
1 връзка пресен лук
1 средна глава чесън
1 кафяна чаша бяло вино
1 с.л. универсална подправка
олио


Приготовление :

В съд с не залепващо покритие (при мен  дълбок керамичен тиган с капак) се запържва на силен огън бялото  пилешко месо нарязано на  хапки , като се разбърква енергично  докато се  запържи и запечата добре от всички страни .
Прибавят се двата вида лук и чесъна и се  задушава  вече на  слаб огън.
След  като леко поомекнат зеленчуците се прибавя ориза, който  също се запържва  , докато  се "изцъкли" , като се бърка постоянно . 
 Прибавя се и бялото  вино и универсална подправка .
Оставя се така докато  ориза усвои  бялото  вино като междувременно се разбърква .
След това се налива  вода в съотношение 4:1 (вода:ориз) , похлупва се с капака и се оставя на бавен огън, като от време на време се разбърква.
Малко преди ориза да поеме  всичката течност  се прибавя измития и нарязан  лапад и се разбърква добре.
Похлупва се  с капака и се оставя  на слаб огън  докато поеме цялата течност. 
 Преди да се изключи се разбърква добре и се похлупва отново  с капака за да се задуши добре .
Да ви е сладко !



1 коментар:

Роси каза...

Страхотно любимо ястие,Ваня,много обичам всичко с лапад,а ти си го сервирала с толкова финес!Хубави събота и неделя,мила!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails