вторник, 15 март 2016 г.
Ориз с пилешки хапки и лапад
Бърза лесна , вкусна и любима храна у нас към която може да се добавят какви ли не зеленчуци според вкуса и предпочитанията или според сезона.
Обикновено този ориз го приготвям с моркови и грах. Но когато имам гъби и особено ако те са манатарки , не пропускам да го направя с тях.
Правила съм го и с броколи, брюкселско зеле, спанак ...... в безброй варианти .
Този път реших да го приготвя с лапад. За разнообразие може би, а и сезона на лапада сега започва, та защо не да предложа нов прочит на любимата храна, с пресен продукт :)
Необходими продукти:
0,400 гр пилешко бяло месо
0.250 гр ориз
1 глава лук
1 връзка пресен лук
1 средна глава чесън
1 кафяна чаша бяло вино
1 с.л. универсална подправка
олио
Приготовление :
В съд с не залепващо покритие (при мен дълбок керамичен тиган с капак) се запържва на силен огън бялото пилешко месо нарязано на хапки , като се разбърква енергично докато се запържи и запечата добре от всички страни .
Прибавят се двата вида лук и чесъна и се задушава вече на слаб огън.
След като леко поомекнат зеленчуците се прибавя ориза, който също се запържва , докато се "изцъкли" , като се бърка постоянно .
Прибавя се и бялото вино и универсална подправка .
Оставя се така докато ориза усвои бялото вино като междувременно се разбърква .
След това се налива вода в съотношение 4:1 (вода:ориз) , похлупва се с капака и се оставя на бавен огън, като от време на време се разбърква.
Малко преди ориза да поеме всичката течност се прибавя измития и нарязан лапад и се разбърква добре.
Похлупва се с капака и се оставя на слаб огън докато поеме цялата течност.
Преди да се изключи се разбърква добре и се похлупва отново с капака за да се задуши добре .
Да ви е сладко !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
1 коментар:
Страхотно любимо ястие,Ваня,много обичам всичко с лапад,а ти си го сервирала с толкова финес!Хубави събота и неделя,мила!
Публикуване на коментар