вторник, 15 март 2016 г.

Баница с лапад/лопуш



Тази баница навява  в мен  детски спомени за моята баба .
Обичам да се връщам и да си припомням вкусовете от детството .
Тази рецепта  е една от тези , които нявяват мили спомени  за топлинката и уюта, който  носеха  незаменимите бабини  гозби .
Е....... мисля, че максимално  съм се доближила до  аромата и вкуса на бабината  баница...... поне майка  каза, че е така..... :)
 


Необходими продукти:


2-3 връзки пресен лук

1.2 ч.ч. олио

1 кори за баница при мен "Златната царица"

9 яйца

200 гр сирене

1 ч.ч. газирана вода

0,700 кг лапад

1 шепа пресен джоджен


Приготовление:

Нарязвам на дребно почистения и  измит лук и  го задушавам на слабо на котлона под капак с 4-5 с.л. олио.
През това време  нарязвам лапада и  го  добавям  към лука, като  го бъркам толкова колкото да  си намали  обема и леко да поомекне. 

След като изстине плънката, добавям  7 яйца, натрошеното сирене и  нарязания на ситно  пресен джоджен. 

Обърквам всичко добре и започвам  навиването на корите.

 В тава постлана с пекарска хартия, подмазвам   с 4-5 с.л. олио . Върху отворените вече кори , от към широката страна поставям 3-4 големи лъжици плънка но не до края на корите а с по 2-3 см по навътре.

После загъвам едновременно по  2 кори  от ляво към средата и  от дясно  отново  към средата с цел да не изтича плънката.
 
Навивам на руло две по две корите , като  точно с това загъване  си  преценявам(регулирам)  рулото  колко да е  дълго , съобразявайки се с  широчината на правоъгълната  ми тава.
 
След като навия всички кори разбивам още 2 яйца, с останалата част от олиото , добавям и  газираната вода и  внимателно  с лъжицата  леко поливам баницата, като  се старая течността на заливката да се задържи максимално дълго  върху корите.

Оставям така да си попие заливката, докато  загрее фурната за около  10 - 15 минутки.

 Пека на 180 градуса за около час .

 
Да  ви е сладко :)









Няма коментари:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails