неделя, 15 ноември 2015 г.
Сьомгова пастърва с морски дарове на фурна
Това е една уникална италианска рецепта за приготвяне на морска риба .
В този случай е със сьомгова пастърва, но става невероятна и с ципура, лаврак.
Италианците определено знаят как да си похапват рибата приготвена по този начин !
Необходими продукти:
сьомгова пастърва(в моя случай две) може ципура, лаврак
125 гр краве масло
1 глава червен лук
50 грама каперси
3-4 стръка целина(само дръжките)
1-2 стръка пресен чесън
5-6 маслини
5-6 чери домати
1 1/2 ч.ч. бяло вино
0.500 гр миди
0,200 гр скариди(тук нямах но обикновено слагам)
0,050 гр зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготовление:
В тава постлана с пекарска хартия се поставя рибата, Посолява се със сол и черен пипер отвътре и от вън. В корема на рибата се слага 1/4 от краве масло на парчета. Отгоре върху нея и от страни се нареждат червения лук, маслините, каперсите, целината,чесъна, чери доматите разрязани на половинки и другата 1/4 краве масло.
Поливат се рибите със зехтина.
Отстрани се налива 1 ч.ч. бяло вино .
Тавата се покрива с фолио и се пече за половин час в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Отделно в тиган се запържват мидите и скаридите с другата 1/2 пак. краве масло, докато си променят цвета. Налива се половин чаша бяло вино и се оставят още 5 минутки да се задушат .
След половин час се маха фолиото и се пече още 10-15 минути на 200 градуса.
Сервира се с част от морските дарове. чери доматките и сосчето, което се е получило.
Невероятно вкусно ! Опитайте !!!
А тук от предишни периоди, същата рецепта но с ципура ! Тук има и скариди !
петък, 13 ноември 2015 г.
Френска селска торта с дулсе де лече
Необходими продукти
За блатовете
2 яйца
1 ч.ч. захар(може и кафява)
50 гр краве масло
3 с.л. мед
2 ч.л. сода(равни)
200 мл прясно мляко
400 гр брашно или колкото поеме за меко тесто
За крема
800 мл заквасена сметана
200 мл течна животинска сметана + 3 с.л. пудра захар
1 кутия дулсе де лече
1 кутия крем сирене
За декорация
200 гр смлени орехи
лешници в карамел
Приготовление блат:
Разбиват се яйцата и захарта. Кравето масло, меда, прясното мляко и содата се поставят на котлона и се бъркат до разтапяне на меда.
После на тънка струйка се прибавят към яйцата за да се оеднакви температурата и всичко отново се връща в тенджерата .
На слаб огън при непрекъснато бъркане се вари сместа, която от взаимодействието на содата с меда доста се увеличава. Вари се поне 20 минути, докато самата смес придобие един приятен, леко карамелен цвят .
Смъква се от огъня и леко се охлажда, но докато е все още топла се замесва меко тесто.
Разточва се на много тънко, тъй като блатовете доста се надуват.
Изрязват се на правилни кръгове върху лист пекарска хартия и се надупкват с вилица .
За целта се използва ринг или капак от тенджера и с нож се оформят кръговете според желаната големина на тортата.
Пекат се по 2 блата едновременно в тавата, която е на фурната на температура 180 градуса. Фурната трябва да е предварително загрята.
Изпичат се изключително бързо, за не повече от 5 минутки , затова трябва много внимателно да се следи да не прегорят .
Забележка :
От тази доза ми излязоха блатове за 2 торти, т.е. 12 бр , защото ги разточвах доста тънко, а и ги изрязвах на по-малки кръгове. Другите 6 си ги опаковах в свежо фолио и в хладилника, чакат удобен момент за експеримент на тази торта , но с друг крем :)
Приготовление крем:
С миксер се разбива дулсе де лече-то, защото е доста гъсто и после с шпатула се прибавя към него заквасената сметана, крем сиренето и накрая разбитата течна животинска сметана, която придава въздушност на крема.
В саморегулиращ ринг се нареждат блат-крем , блат-крем и така до изчерпване на блатовете, като се оставя малко крем в хладилника за измазване страните на тортата на другия ден.
Така наредената торта се пристяга в ринга, покрива се със свежо фолио и се поставя в хладилник задължително за една нощ поне, за да може крема да попие в блатовете,
На другия ден се измазва от страни посипва се със смлени орехи или ядки по-желание и се украсява с лешници в карамел :)
Да ви е сладко :)
Това беше масата ни за повода , по който правих тази торта -курбан на една млада госпожица :)
Етикети:
дулсе де лече,
торти,
френска селска торта
Панирана мерлуза с корнфлейкс и маслено-лимонов сос
В нашето семейство рибата и морските дарове са на особена почит. Затова и често присъстват на трапезата ни .
Обичаме ги панирани, задушени в масло, със зеленчуци, пържени, печени със ориз и във всякакви други варианти :) Щом е риба значи е добре дошла :)
Ето един начин за приготвяне на бяла риба, панирана с хрупкава коричка от корнфлейкс и един прекрасен маслено-лимонов сос с каперси :)
Продукти
1 кг бяла риба (мерлуза, хоке, пангасиус) или каквато обичате
4 яйца
брашно
корнфлейкс (смлян в блендер на по-едро)
чер пипер
сол (може подправка за риба)
За соса
1/4 настъргана лимонова кора
сока на цял лимон
1 ч.ч. бяло вино
80 гр краве масло(може и по-вече)
1 ч.л. каперси
1 с.л.(равна) натурално царевично нишесте
1/2 ч.л. подправка за риба на KNORR или сол , ако няма такава
Приготовление
Почистената и добре оцедена риба се нарязва на парчета и се почистват костите доколкото може .Рибата се посолява леко със сол и черен пипер или специална подправка за риба.
Разбиват се яйцата с тел. Така почистените и овкусени парчета се овалват първо в брашно . След това се потапят едно по едно първо в яйце и накрая в корнфлейкс. Подреждат в тава върху по-обилно полята с олио пекарска хартия. След като се постави всяко едно парче в тавата леко се завърта, за да се омазни от всички страни . Така се процедира и с останалите, докато свършат.
След това се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Пекат се до леко златиста коричка . После се изваждат върху кухненска ролка , за да се отцеди излишната мазнина .
Така ги приготвям вече, повече от 6 години и съм много доволна тъй като не пържа вече на котлон, а и така във фурната на силен градус за кратко време стават всички на един път :) Достатъчно меки и сочни от вътре и хрупкави от вън .
Така приготвени с нищо не отстъпват на пържените, дори са не по-малко вкусни и хрупкави а и доста по -здравословни :)
Соса приготвям като разтопя кравето масло и първо слагам кората на лимона. По този начин се активира аромата й, а и леко се запържва и омеква . После се налива лимоновия сок и бялото вино. Прибавят се каперсите и солта.
Оставя се да поври 2-3 минутки, отстранява се от котлона леко да се поохлади и се поръсва нишестето, като се разбърква енергично с тел.
Връща се на котлона за около 5 минутки най-много при непрекъснато бъркане, до получаването на гладък сос, като се внимава да не се сгъсти . Трябва да си остане като сос.
При сервирането се поръсва със ситно нарязан копър :)
Етикети:
корнфлейкс,
маслено-лимонов сос,
панировки,
риба
Абонамент за:
Публикации (Atom)