петък, 13 ноември 2015 г.

Френска селска торта с дулсе де лече


Необходими продукти


За блатовете


2 яйца

1 ч.ч. захар(може и кафява)
50 гр краве масло
3 с.л. мед
2 ч.л. сода(равни)
200 мл прясно мляко
400 гр брашно или колкото поеме за меко тесто

За крема


800 мл заквасена сметана

200 мл течна животинска сметана + 3 с.л. пудра захар
1 кутия дулсе де лече
1 кутия крем сирене

За декорация


200 гр смлени орехи

лешници  в карамел



Приготовление блат:

Разбиват се яйцата и захарта. Кравето масло,  меда, прясното мляко и содата се поставят на котлона и се бъркат  до разтапяне на меда.
 После на тънка струйка се прибавят към яйцата за да се оеднакви температурата  и всичко отново се връща  в тенджерата .
На слаб огън  при непрекъснато бъркане се вари сместа, която  от взаимодействието на содата с меда  доста се увеличава. Вари се  поне 20 минути, докато самата смес придобие един  приятен, леко карамелен цвят .
  Смъква се от огъня и леко се охлажда, но докато е 
все още топла се замесва  меко  тесто.

 Разточва се на много тънко, тъй като блатовете доста се надуват.
 Изрязват се на правилни кръгове  върху лист пекарска хартия и се надупкват  с вилица .
За целта се използва ринг или капак от тенджера и с нож се оформят кръговете според  желаната големина на тортата.
 Пекат се по 2 блата едновременно в тавата, която  е на фурната на температура 180 градуса.  Ф
урната трябва да е  предварително загрята.
  Изпичат се изключително бързо, за не повече от 5 минутки , затова трябва много внимателно да се следи да не прегорят . 


Забележка :

От тази  доза ми излязоха  блатове за 2 торти, т.е. 12 бр , защото   ги разточвах доста  тънко, а и ги  изрязвах на по-малки кръгове.  Другите 6 си  ги  опаковах  в свежо фолио и   в хладилника, чакат удобен момент за експеримент на тази торта , но с друг крем  :)




Приготовление крем:

  С миксер се разбива дулсе де лече-то, защото е  доста гъсто и после с шпатула се прибавя към него заквасената сметана, крем сиренето и накрая разбитата течна животинска сметана, която придава въздушност на крема. 





В саморегулиращ ринг се нареждат блат-крем , блат-крем и така до  изчерпване на блатовете, като  се оставя малко крем  в хладилника  за измазване страните на тортата на другия ден.
 Така наредената торта се пристяга в ринга, покрива се със свежо фолио и се поставя в хладилник задължително  за една нощ поне, за да може крема да попие  в блатовете,
На другия ден се измазва от страни посипва се със смлени орехи или  ядки по-желание и се украсява с лешници  в карамел  :)

Да ви  е сладко :) 




Това беше масата ни   за повода , по който правих тази торта -курбан на една млада госпожица :) 


4 коментара:

Дарина Николова каза...

Разкошна е! Просто - Прелест!

Vania каза...

Даре, наистина си заслужава. Някои казват , че това бил руския недовик. Може би има нещо еднакво и нещо различно. На времето съм я правила. В състава на блатовете има мед и се разточват, но крема не е варен а е само от любими и много вкусни съставки , като двата вида сметана , дулсе де лече-то и крем сиренето.......разкошотиййка, каквато и да е, но наистина си е разкошна :)

Йоланта Делибозова каза...

О, колко хубава торта! Страхотно майсторско изпълнение, Ванче!

Vania каза...

От такъв майстор на торти, да чуя тези думи си е истинско щастие :)
Йоли, толкова ме зарадва :) Благодаря ти, слънчево, момиче :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails