петък, 13 ноември 2015 г.

Панирана мерлуза с корнфлейкс и маслено-лимонов сос


 В нашето семейство рибата и морските дарове са на особена почит. Затова и често присъстват на трапезата ни .
 Обичаме  ги панирани, задушени в масло,  със зеленчуци,  пържени, печени със ориз  и  във всякакви други варианти :)   Щом  е риба  значи е добре дошла :)
  Ето  един начин за приготвяне на бяла риба, панирана с хрупкава коричка  от корнфлейкс и  един прекрасен маслено-лимонов сос  с каперси :)


Продукти


1 кг бяла риба (мерлуза, хоке, пангасиус) или каквато обичате

4 яйца
брашно
корнфлейкс  (смлян в блендер на по-едро)
чер пипер
сол (може подправка за риба)

За соса


1/4 настъргана лимонова кора

сока на цял лимон
1 ч.ч. бяло вино
80 гр краве масло(може и по-вече)
1 ч.л. каперси

1 с.л.(равна) натурално царевично нишесте
1/2 ч.л. подправка за риба  на KNORR или сол , ако няма такава 




Приготовление

Почистената и добре оцедена   риба се нарязва на парчета и се почистват костите доколкото може .Рибата се посолява леко със сол и черен пипер или специална подправка за риба.
 Разбиват се яйцата с тел. Така почистените и овкусени парчета  се овалват първо в брашно . След това  се потапят  едно по едно  първо  в яйце и накрая  в корнфлейкс. Подреждат в тава върху  по-обилно полята с олио пекарска хартия. След като се постави всяко едно парче в тавата леко се завърта, за да се омазни от всички страни . Така се процедира и с останалите, докато свършат.
След това се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Пекат се  до  леко златиста коричка .  После се изваждат върху кухненска ролка , за да се отцеди излишната мазнина .
 Така  ги приготвям вече, повече от 6 години и съм много доволна тъй  като не пържа вече на котлон, а  и така  във фурната на силен градус за кратко време стават всички  на един път  :) Достатъчно меки и сочни от вътре и хрупкави  от вън .
 Така приготвени с нищо не отстъпват на пържените, дори са не по-малко вкусни  и  хрупкави  а и доста по -здравословни :)
Соса приготвям като разтопя кравето масло  и първо слагам кората на лимона. По този начин  се активира аромата й, а и леко се запържва  и омеква . После се налива лимоновия сок и бялото вино. Прибавят се  каперсите и солта.
Оставя се  да поври 2-3 минутки, отстранява се от котлона леко да се поохлади и се поръсва нишестето, като се разбърква енергично с тел.
Връща се на котлона за около  5 минутки  най-много  при непрекъснато бъркане, до получаването на гладък сос, като се внимава да не се  сгъсти . Трябва да си остане като сос.

При сервирането се поръсва със ситно нарязан копър :)



Няма коментари:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails