петък, 13 ноември 2015 г.
Панирана мерлуза с корнфлейкс и маслено-лимонов сос
В нашето семейство рибата и морските дарове са на особена почит. Затова и често присъстват на трапезата ни .
Обичаме ги панирани, задушени в масло, със зеленчуци, пържени, печени със ориз и във всякакви други варианти :) Щом е риба значи е добре дошла :)
Ето един начин за приготвяне на бяла риба, панирана с хрупкава коричка от корнфлейкс и един прекрасен маслено-лимонов сос с каперси :)
Продукти
1 кг бяла риба (мерлуза, хоке, пангасиус) или каквато обичате
4 яйца
брашно
корнфлейкс (смлян в блендер на по-едро)
чер пипер
сол (може подправка за риба)
За соса
1/4 настъргана лимонова кора
сока на цял лимон
1 ч.ч. бяло вино
80 гр краве масло(може и по-вече)
1 ч.л. каперси
1 с.л.(равна) натурално царевично нишесте
1/2 ч.л. подправка за риба на KNORR или сол , ако няма такава
Приготовление
Почистената и добре оцедена риба се нарязва на парчета и се почистват костите доколкото може .Рибата се посолява леко със сол и черен пипер или специална подправка за риба.
Разбиват се яйцата с тел. Така почистените и овкусени парчета се овалват първо в брашно . След това се потапят едно по едно първо в яйце и накрая в корнфлейкс. Подреждат в тава върху по-обилно полята с олио пекарска хартия. След като се постави всяко едно парче в тавата леко се завърта, за да се омазни от всички страни . Така се процедира и с останалите, докато свършат.
След това се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Пекат се до леко златиста коричка . После се изваждат върху кухненска ролка , за да се отцеди излишната мазнина .
Така ги приготвям вече, повече от 6 години и съм много доволна тъй като не пържа вече на котлон, а и така във фурната на силен градус за кратко време стават всички на един път :) Достатъчно меки и сочни от вътре и хрупкави от вън .
Така приготвени с нищо не отстъпват на пържените, дори са не по-малко вкусни и хрупкави а и доста по -здравословни :)
Соса приготвям като разтопя кравето масло и първо слагам кората на лимона. По този начин се активира аромата й, а и леко се запържва и омеква . После се налива лимоновия сок и бялото вино. Прибавят се каперсите и солта.
Оставя се да поври 2-3 минутки, отстранява се от котлона леко да се поохлади и се поръсва нишестето, като се разбърква енергично с тел.
Връща се на котлона за около 5 минутки най-много при непрекъснато бъркане, до получаването на гладък сос, като се внимава да не се сгъсти . Трябва да си остане като сос.
При сервирането се поръсва със ситно нарязан копър :)
Етикети:
корнфлейкс,
маслено-лимонов сос,
панировки,
риба
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар