Тази баница навява в мен детски спомени за моята баба .
Обичам да се връщам и да си припомням вкусовете от детството .
Тази рецепта е една от тези , които нявяват мили спомени за топлинката и уюта, който носеха незаменимите бабини гозби .
Е....... мисля, че максимално съм се доближила до аромата и вкуса на бабината баница...... поне майка каза, че е така..... :)
Необходими продукти:
2-3 връзки пресен лук
1.2 ч.ч. олио
1 кори за баница при мен "Златната царица"
9 яйца
200 гр сирене
1 ч.ч. газирана вода
0,700 кг лапад
1 шепа пресен джоджен
Приготовление:
Нарязвам на дребно почистения и измит лук и го задушавам на слабо на котлона под капак с 4-5 с.л. олио.
През това време нарязвам лапада и го добавям към лука, като го бъркам толкова колкото да си намали обема и леко да поомекне.
След като изстине плънката, добавям 7 яйца, натрошеното сирене и нарязания на ситно пресен джоджен.
Обърквам всичко добре и започвам навиването на корите.
В тава постлана с пекарска хартия, подмазвам с 4-5 с.л. олио . Върху отворените вече кори , от към широката страна поставям 3-4 големи лъжици плънка но не до края на корите а с по 2-3 см по навътре.
После загъвам едновременно по 2 кори от ляво към средата и от дясно отново към средата с цел да не изтича плънката.
Навивам на руло две по две корите , като точно с това загъване си преценявам(регулирам) рулото колко да е дълго , съобразявайки се с широчината на правоъгълната ми тава.
След като навия всички кори разбивам още 2 яйца, с останалата част от олиото , добавям и газираната вода и внимателно с лъжицата леко поливам баницата, като се старая течността на заливката да се задържи максимално дълго върху корите.
Оставям така да си попие заливката, докато загрее фурната за около 10 - 15 минутки.
Пека на 180 градуса за около час .
Да ви е сладко :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар