събота, 28 март 2015 г.

Тутманик без месене

                                                              



4 яйца
50 гр кр.масло
200 гр сирене
10 гр мая (аз ползвам ВИВО)
1 ч.л. сол(равна)
1 ч.л. захар
300 гр брашно
100 мл топла вода

Разтваря се маята  в топлата вода. Сиренето се натрошава, кравето масло се разтопява. Всички продукти се объркват добре с телена бъркалка   и накрая постепенно се прибавя и  брашното . Бърка се до получаване на гъста каша и се оставя за около  40 минути да втаса.

В тавичка застлана с пекарска хартия се исипва и се пече  в предварително загрята фурна на 170 градуса до получаване на приятен златист  загар !






четвъртък, 26 март 2015 г.

Реден хляб с бекон и кашкавал

                                                     





Тесто:

1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца-(единият жълтък отделих за намазване)
3-4 сл олио
1/2 кубче прясна мая (1 суха 7 гр)
1/2 чл сол
1 чл захар
100 мл топла вода
600 гр брашно
бекон
кашкавал
кр масло за намазване


Приготовление:


Всичко това сложих в машината за хляб, като отдолу течните съставки , после брашното и най-отгоре маята, която леко с ръка размесих с брашното. Пуснах машината на програма месене, която ми е 25 минути.После изключих програмата и го оставих за около половин час да втаса(без нагряване). Извадих тестото от контейнера премесих .После разделих на 2 части и разточих на правоъгълник с дебелина 0,05 см. Намазах кората с леко разтопено кр.масло. Поръсих с бекон и кашкавал и после нарязах на квадрати по усмотрение, според тавичката в която ще се пече. Започнах да нареждам квадратите един в/у друг около 4-5 и ги поставих в тавичката изправени и така докато се запълни цялото място.Намазах с жълтък разбит с 1-2 лъж.прясно мляко.
Сложих тавата в студена фурна и включих на 170 градуса без вентилатор.
Пече се до готовност. При мен около час тъй като не увеличих повече градусите. Получи се хляб с много пухкава средичка с хрупкава златиста коричка.










вторник, 3 март 2015 г.

Шоколадова торта с Дулсе де лече


                                         




ЗА БЛАТА: 

7 яйца
200 гр захар
100 гр брашно
100 грама нишесте
1 бакпулвер
3 с.л. какао ( качествено)

ЗА КРЕМА:

700 мл прясно  мляко
200 гр захар
130 гр брашно
1 пак нишесте шоколад(40 гр)
125 гр кр. масло
1 кут. крем сирене 
3 с.л. дулсе де лече
1-2 с.л. ганаш
1 с.л. какао
1 пак. желатин

ЗА СИРОПА: 

1/2 ч.ч. пр мляко 
1/2 ч.ч вишновка
пияни вишни  между блатовете(може крокант , ядки или начупени парченца шоколад)

ГАНАШ:

100 мл сладкарска сметана
100 гр черен шоколад






Разбиват се яйцата със захарта. Пресяват се  всички  сухи съставки  и се  добавят към разбитите яйца. Разбърква се внимателно с и се пече в тава покрита с пекарска хартия.
 Тортата може да се изпече наведнъж и да се  среже после на 3 блата. Аз предпочетох да я направя на 2 етажа.
 За целта    2/3 от сместа изпекох  в по  голяма тава, а другата 1/3 в по малка , подходяща за втория етаж.  След изпичането  блатовете се оставят да се охладят добре, а през това време  се приготвя крема. 

Приготовление на крема :
 Сваряват се прясното  мляко, захарта, брашното, нишестето и какаото до много  гъст крем. Излива се крема в суха тава  за бързо охлаждане и се покрива със свежо фолио за да не хване коричка.  Оставя се добре да се охлади  и  чак след пълното му охлаждане се прибавя краве масло, крем сирене , ганаш и  дулсе де лече. Разбива се хубаво до  получаването на пухкав крем.
Прибавя се накрая желатина и се  разбърква добре  .

 Приготовление на  ганаша :
 Кипва се сметаната  и  се дръпва от  котлона. В нея се прибавя  начупения шоколад и се бърка до пълното му  разтапяне.

Приготовление на сиропа:
Смесват се прясното мляко и вишновката. Ако нямате вишновка може някакъв друг алкохол , а прясното мляко  да го подсладите  с 1-2 с.л, захар.

Приготовление на  трюфелите:
Шоколадовия ганаш се прибира в хладилник и   на друия ден  се взима с лъжичка от него, правят се малки топчета и се  овалват в какао.

Разрязват се изпечените блатове  по средата и се получават 4 блата ,  Два по-големи и  два  по-малки . Поставя се  големия на дъното на ринг сиропира се, поставят се  вишни  и отгоре се намазва с крем . Така до  последния блат. Измазва се   добре отстрани цялата торта и се поставя  в хладилник за  една нощ. На следващия ден се  украсява по  желание . 
Аз украсих с шоколадови пръчици, смлени лешници и  трюфели  оваляни в какао :)

Да ви е сладко :)














LinkWithin

Related Posts with Thumbnails