петък, 25 декември 2009 г.

Коледна пуйка (пълнена)



























Ето , че дойде време да напълня коледната пуйка.

От 4-5 години си я правя така, защото се харесва на семейството ми. Това си е моя импровизация, съобразена с  вкуса  и предпочитанията на домашните .
1 пуйка около 4 кг
5 глави лук
350 гр ориз
дреболиите на пуйката 
100 гр сушени кайсии
100 гр стафиди
100 гр сушени сини сливи
100 гр сушени ябълки(от киселите)
2 с.л. подправка за пилешко месо
1 с.л. чесън на гранули
1 с.л. универсална подправка
3 с.л. зехтин(олио)
1 к.л. смлян кимион
1 к.л. черен пипер
1 к.л.бял пипер
1ч.л. чубрица
1 к.л. розмарин
1 к.л. риган
1 к.л. мащерка
100 мл. бяло вино
2 дафинови листа

 




























Добре изчистената и измита пуйка се намазва отвън и отвътре със зехтин и 2с.л. подправка за пилешко месо и чесъна.  Вътре в нея се налива половината от  бялото вино . Оставя се около час да се овкуси, като се позавърта от време на време.

Отделно в дълбок тиган се задушава нарязаният на  кубчета лук със дреболиите на пуйката(ако има такива). След като поомекне лукът, се прибавят подправките. Прибавя се и  ориза и се налива 1 ч.ч. вода. Оставя се на слаб огън, докато оризът поеме всичката вода. Налива още една чаша, и се оставя,  докато поеме и нея. Сваля се от огъня и се добавят сушените плодове и останалата част от  бялото вино докато е още горещ ориза. Разбърква се и се оставя , да  изстине.





























Напълва се пуйката с изстиналият вече ориз и се зашива с конец. Намазва се отгоре с малко червен пипер и зехтин.  Наливат се 2 ч.ч. вода в които се прибавя 1.ч.л. сол и се покрива с фолио. Пече се 5 часа на най-слабата степен, като първият половин час на силно загрята фурна, докато заври и после се намалява.  След изпичането , се изважда тавата и се маха фолиото. Полива се със соса, който се е получил от печенето и се поставя в силно загрята фурна, до получаването на златиста коричка.

Така приготвено, месото на  пуйката става  изключително крехко !!!
Дори и бялото , което по принцип моите деца не обичат печено, тъй като е  е по-сухо. Но така, просто се топи в устата !!!

 Да ви е сладко и......
Вкусно :)))


сряда, 23 декември 2009 г.

Панирани свински пържоли с корнфлейкс





   Реших да пробвам един вариант  за хрупкави пържолки, тъй като иде Коледа, а това си е традиционно ястие в българската кухня.

Необходими продукти:

1кг св. месо от бут
1с.л. подправка за св.месо
1 каф.чаша червено вино
1с.л. соев сос
3 с.л.зехтин или олио
1 каф.л. черен пипер
1 каф.лъж бял пипер
1  щипка риган
1-2 шипки чесън на гранули
1-2 щипки кимион
1-2 щипки розмарин

За панировката:

3 - 4 яйца 
100 гр. корнфлейкс
200 гр. брашно 

Приготовление:

 Нарязва се бута на тънки  пържоли напречно на мускулното влакно и се маринова с виното,соевия сос и подправката за свинско месо. Оставя се в хладилник , поне за час-два. Аз си го  мариновах от вечерта и го приготвих на другия ден . Смесват се пипера, ригана, кимиона, розмарина и зехтина.  Намазват се добре пържолите с тези подправки и се пристъпва към панирането.
Всяка пържола се овалва добре в брашно. След като се овалят всички пържоли се потапят една по една  в разбито яйце и накрая в счукан корнфлейкс. Пържат се първо в силно загрято олио  за да се запечатат и после се намалява малко  котлона, за да се изпържи добре месото, тъй като свинското не е толкова крехко, като пилешкото и му трябва по-дълга термична обработка. 
Изпържват се,  до получаване на златиста коричка и се  изваждат върху кухненска хартия за да се отцеди от тях  излишното олио.
Получиха се много вкусни пържоли :)

вторник, 22 декември 2009 г.

Пълнени джобове от пуешко филе

    































Ще продължа сигурно със печенето на сладки, но сега ще предложа
следващата си рецепта със пуешко месо....

Необходими продукти:


1,5 кг бяло пуешко месо(при мен от домашна пуйка)
подправка за пилешко месо(моята е на Knorr)
100 мл. бяло вино(при мен домашно)
сока на един лимон
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. соев сос
1 с.л. уорчестър сос
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. бял пипер
1 с.л.чесън на гранули
1 с.л. риган
200 гр кашкавал
400 гр гъби
4 домата
50 гр краве масло
1 с.л.брашно
100 мл готварска сметана

Приготовление :


Пуешкото филе се нарязва на дебели пържоли , които се разполовяват с остър нож по средата, но не до края, за да се получи нещо като джоб. Посоляват се добре с подправката за пилешко месо, и се заливат с бялото вино и лимоновия сок. Покрива се съда със свежо фолио и се оставя в хладилник за едно денонощие да се маринова .
Отделно се смесват другите съставки:  горчица, соев сос, уорчестър, черен и бял пипер, чесън, риган. Намазват се добре джобовете отвърте и отвън с подправките. 
Задушават се гъбите в малко зехтин или олио и се охлаждат. Нарязват се кашкавала на плочки , а доматите на шайби. 

Взима се едно джобче и се поставя  кашкавал.....


 След него се прибавят гъби.....


......доматите...


....и пак кашкавал.....


Затваря се джобчето и се "зашива" с помощта на клечки за зъби....


Така се процедира, докато се напълнят всички джобчета(при мен 6 на брой). Нареждат в тавичката, едно до друго...


...и се поливат с 50 мл бяло вино.....


Върху всяко джобче, се поставя бучка краве масло.

 Покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна час и половина, като първите 10-15 минути на силно , а после фурната се намалява.
След изпичането се изваждат джобовете от тавата и се прецежда соса, който се е получил при печенето. Невероятно ароматен и вкусен !
Запича се брашното на сух тиган до леко покафеняване и се прибавя прецеденият бульон с непрекъснато бъркане. След завирането на соса се прибавя и сметаната, колкото само да заври и се оттегля от котлона. Нареждат се джобовете, отново в тавата и  върху всеки един  се поставя напречно плочка кашкавал. Запича се до златисто. Особено подходящо е,  да се гарнира с картофено пюре.
Вкусно :)


 

Коледни лимонови сладки

Впечатлена от сладките от блога на Нина, реших да експериментирам, като пречупя рецептата през собственото си виждане....Не знам дали това, което е използвала тя са сушени кайсии, но аз реших да пробвам с тях.





Ето какво се получи...

Необходими продукти:

11/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч.  кр.масло(меко)
1 яйце
1 с.л.лим.есенция (течна)
21/2/ ч.ч.брашно
2-3 с.л. течна сладкарска сметана или сметана на прах(1 с.л.)
1 ч.л. бакпулвер
настъргана кора на половин лимон
100гр.сушени кайсии 




Приготовление:

Разбиват се захарта и маслото до пухкав крем. Прибавят се яйцето и сметаната и се продължава с разбиването.
Смесват се брашното, бакпулвера и ванилията и постепенно с помощта на лъжица се прибавят към маслената смес. Разбърква се добре до получаването на хомогенна смес. 
Покрива се сместа със свежо фолио и се оставя поне за час в хладилник. 

С помощта на лъжица се загребва от сместа и се оформят малки топчета, които се притискат отгоре с тъпата страна на ножа и се поставя тънка лентичка от сушените кайсии.
Украсата може да е според вашето въображение, но аз реших да пробвам с кайсии. Идеално се връзва с лимоновият аромат на сладките. Пече се в предварително загрята фурна, за да не се разлеят , за около 10-тина минути.

Предколедна награда за приятелски блог



Вчера получих от 

Дианка,

Предколедна награда за приятелски блог!!!
Това е първата ми награда от  започването на активното ми писане в блога.
Изненадана , смутена и развълнувана се почувствах и ми трябваше време за да обмисля, как да отговоря и да благодаря  за оказаната ми чест !
 В края на всяка изминала година, всеки прави своя равносметка, как е преминала и каква е била тя за него !
 За  мен тя беше изпълнена с много положителни емоциии, както в семеен така и в личен план. 
Е, имало е и не чак толкова приятни моменти , но ...по важното е да сме здрави:)
 Със сигурност обаче мога да кажа, че част от приятните ми емоции са свързани именно с блога и приятелите от блог - сферата. 
 Затова смятам, че точно сега е момента да благодаря първо на теб , Диди за тази  ценна награда, с която си ме дарила !!! 
 Благодаря и  на всички останали приятели , с които ежедневно обменяме информация заредена с толкова много позитивизъм и приятелско отношение! 
От сърце благодаря за подкрепата, добронамереността и позитивното отношение на всички вас, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ !!!
 И  за да зарадвам и вас, пък и за свое собствено удовлетворение от усмивката на лицата ви,  аз  с удоволствие предавам тази награда на .....
Дими 
Дани 
Ани 
да побутна и аз Марианка  
и още Нина 
Дора  ....
и всички незнайни читатели,  които са отсядали и в бъдеще ще отсядат при мен :)))
 И накрая, но не на последно място да я препратя и към теб за да засвидетелствам и своето приятелство към теб, мила Диди !!!

Скъпи приятели ,
Нека огнище да топли ръцете ви, вино да топли сърцето ви,
обич да топли душата ви, и бог да  закриля 
делата ви !!!

Весела Коледа !!!

неделя, 20 декември 2009 г.

Пълнозърнести сладки със сушени плодове

 Вчера завърших и останалите два вида от поредицата коледни сладки . Набелязала си бях доста неща, но тъй като днес по традиция не трябва да се работи , с приготовленията  ще продължа утре ......




 Необходими продукти:


1 пак краве масло(меко)
1/2 ч.ч. кафява захар
1 яйце
1 ч.л. настъргана портокалова кора
2 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. белени слънчогледови семки
4 с.л. нарязани сушени плодове


 
  

Приготовление:

Разбива се маслото с захарта на крем. Добавят се портокаловата кора и яйцето.
 Смесват се двата вида брашно, овесените ядки, сушените плодове и семките. При мен сушените плодове бяха, ябълки, сини сливи и стафиди.
   Прибавя се  брашнената смес и всичко се разбърква с лъжица (без да се меси).
   С помощта на лъжица се загребва от сместа и се слагат върху хартия за печене на разстояние 5 см една от друга. Не се оформят много добре , за да останат леко рошави.
 Пекат се 10-12 мин. във фурна загрята до 190°С. Трябва да се внимава, защото много бързо прегарят.
Когато изстинат добре, се подреждат на поднос.  Могат да се гарнират с разтопен шоколад.

Игнажден !



 Днес честваме Игнажден !


 Днес Православната ни църква чества Деня на Свети Игнатий Богоносец. Според народните обичаи, от Игнажден започват коледните и новогодишните празници.
 Свети Игнатий бил ученик на Йоан Богослов, епископ на Антиохийската църква и въвел пръв пеенето на два хора. Сам наричал себе си Богоносец, защото носел Бога в душата си. Заради убежденията си е осъден от римския император Траян и загива мъченически, разкъсан от лъвове.
 Според християнското учение, от днес започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до коледната нощ. Затова във фолклора тези дни се наричат ""мъчници".
 Както се пее в народните песни..." ..се замъчи Божа майка, от Игната, до Божича...."
Жените тогава не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват, да родят лесно и рожбите им да са здрави.
Народните вярвания свързват Игнажден с обичая „полазване", наричан още "булезене" или "кукулязник". По това кой човек влезе в дома пръв, се гадае за здравето, плодородието и имането през новата година.
 Ако първият гост е добър и богат човек, то и годината ще е плодоносна.
Според народното поверие от Игнажден зимното слънце започва да се “събира” да си ходи, за да дойде на негово място лятното слънце. От този ден , денят започва да нараства - "обръща се към пролет и лято".  Това разкрива връзка с деня на зимното слънцестоене (22 декември). Ето защо Игнажден се възприема като начало на новата, "млада" година. С нея започва и нов стопански цикъл. .Той пък определя нов годишен кръг в живота на отделния човек и на селската общност.
Курбанът на Игнажден е постен, защото сега са Великите рождественски пости.


По традиция се месят колачета за всеки член на семейството. Раздават се питки на съседите за здраве. Освен това на Игнажден се колят прасетата.
В различните краища на България съществуват различни обичаи, свързани с този празник. В Източна България, например, сутринта на Игнажден стопанката дава на кокошките кадено жито, което разпръсква в кръг.
Според поверието през Новата година кокошките ще се множат и няма да ходят по чуждите дворове. На този ден не се дава и иска нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството. Забрана има за изнасяне на каквото и да е от дома - най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер.
На Игнажден се приготвят също така малки гевречета подкови, поръсени със сусам. Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото.
В Югозападните краища на България в огнището се запалва специално отрязано дъбово или крушово дърво, което трябва да гори до Йордановден (6 януари).
Група обреди са отправени и към обновление в семейството. Където има отраснала дъщеря, ритуално се предвещава нейната женитба през новата година. Към това е насочена магическата сила на таен магически обред за замесване на тесто с любовни билки. Това тесто не се пече, а се оставя да се изсуши в продължение на 12 денонощия.
Всяка сутрин тестото се пренася в следваща къща и всяка нощ около него се събира група жени, които го “пазят”. Този ритуал може да се свърже и с много характерната Коледно-Новогодишна обредна традиция да се месят специални хлябове. Тяхното оформление е образна благословия за благоденствие и плодородие през новата стопанска година, която според народното вярване започва от Игнажден.
Честит имен ден на всички именици !

Шоколадови бисквити Трюфел

Продължавам с правенето на Коледните сладки.  Този път с рецепта , която видях в Гответе с мен в изпълнение на Манче, за шоколадови бисквити Трюфел. Рецептата е на Юлето от Гответе с мен ! Благодаря, Юле за интересната рецепта !!!
Промених някои неща по рецептата.. Ето по какъв  начин я направих....


Необходими продукти::


200 г начупен/нарязан шоколад
90 г краве масло
110 г захар
щипка сол
3 яйца
1 ч л ванилова есенция
230 г брашно
25 г какао на прах (2 1/2 с.л.)
1 ч л бакпулвер
1/2 чаша  пудра захар за овалване



 

Приготовление:

Разтопява се шоколада и кравето масло в микровълновата или на водна баня. Прибавят се захарта, ванилията и  едно по едно яйцата, които добре се разбиват. Добавят се и сухите съставки , които предварително са претеглени и смесени, а брашното  пресято.
Тук аз промених количеството на брашното и на бакпулвера по свое усмотрение.  
Сместа се оставя в хладилник , поне час за да стегне.
Оформят се малки топчета които се овалят обилно в пудра захар. Пекат се в предварително загрята  фурна за не повече от 10 минути.
Когато се надуят и  разпукат, вече са готови. Не трябва да се допуска да прегарят, защото ще горчи от шоколада, който е в досег с тавичката.


четвъртък, 17 декември 2009 г.

Миш-маш с бекон





Това е едно от любимите ми бързи ястия със или без месо. Особено подходящо за  домакините които  са  заети покрай приготвянето на коледните сладки, защото е лесно и бързо за приготвяне.
Сега ще ви представя месният му вариант, така както аз го правя тъй като моите домашни  са любители на месото.

Необходими продукти:

2 глави лук
200 гр бекон
300 гр. печени чушки
300 гр. печен патладжан
500 мл доматен сок
5 яйца
200 гр сирене
11/2 с.л. захар
1 с.л. универсална подправка
2-3 щипки чубрица
2-3 щипки черен пипер

Приготовление:


 Обелва се и се нарязва на ситно лука, и на кубчета бекона .
Запържват се до златисто в олио подправени с универсална подправка.
Прибавят се чушките и  патладжана и също се запържват. 
След тях се добавя доматения сок и захарта . Вари се, докато  сока изври наполовина. Разбърква се от време на време. 
Прибавят се разбитите яйца, но не се бъркат много, за да останат на по-големи парчета. Вари се още 5 минути и  се прибавят сиренето, чубрицата и черният пипер.
След около 5 минутки още, миш-маша е готов.
Вкусно :)))

сряда, 16 декември 2009 г.

Меденки

                    
 


Необходими продукти:

чаена чаша - 200 ml

2/3 чаена чаша захар
150 ml олио
6 с.л. мед
3 яйца
2 с.л. канела 
1 с.л. с връх сода бикарбонат
1 ч.л. какао
1 течна ванилия на Йоткер
брашно за средно меко тесто

Крем
1 пак. кр.масло
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. пр.мляко
1 пак. крем "Оле"(ванилия) на Йоткер
2-3 с.л. течен шоколад
3 с.л. шоколадов ликьор
трохите от издълбаните меденки

За декорация
40 гр натурален шоколад
3 с.л. олио


Приготовление:

  Замесва се средно меко тесто от продуктите и се оставя половин час да почине. Не си измерих брашното, но при следващото замесване  ще го направя.  Оформят се малки топчета, защото тестото се надува доста при печене,  и след като се слепят после,  да не се получат грамадни сладки.Пекат се до леко покафеняване. Трябва да се внимава, защото бързо прегарят.  На мен ми излязоха около 50 броя в слепен вид, но следващият път мисля да ги напрявя още по-малки.  Издълбават се още докато са топли с малка лъжичка, защото  изстинат ли, се чупят.
  След издълбаването се приготвя крема. Заливат се трохите от меденките с разтопеното краве масло и  прясното мляко. Прибавят се течния шоколад, смлените орехи, ликьора и разбитият крем "Оле" според указанията на пакетчето.
Получава се невероятно вкусен пълнеж !!!
Слепят се и се оставят на хладно. След около час се украсяват с разтопения в микровълнова или на водна баня шоколад , в който е прибавено олиото за блясък.
Много вкусни меденки, пробвайте  :)))

вторник, 15 декември 2009 г.

Наложено пуешко със зеленчуци в сметана





 Тази година моята майка , отглежда от американските пуйки . Тези които стават доста големи. С едно  от бутчетата, направих две ястия.  Имам бяло месо , което предстои да  приготвя.  Това ще е скоро, за рождения ден на големият ми син .

Необходими продукти:

500 гр пуешко месо
3 глави лук
400 гр гъби
3 моркова
700 гр картофи
400 гр броколи
3 домата
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. течна готварска сметана
2-3 с.л. пармезан
1 глава чесън
подправка за пилешко месо
универсална подправка
1-2 щипки черен пипер
връзка пресен магданоз



Приготовление:

  Нарязва се пуешкото месо на пържоли (при  мен от бут). Подправя се с подправка за пилешко месо и малко бяло вино и се оставя поне за  час в хладилник,  да се овкуси.
  Овалва се в брашно.  Оставя се да си попие брашното и след това  се пържи в малко количество силно загрято олио, до получаване на златиста коричка. Нарежда се в тава (при мен 26 см).
Обелват се и се нарязват картофите на шайби и се запържват в тиган също с  малко олио до златисто, но не напълно готови, а само за цвят.Подреждат се върху месото да го покрият. В същият тиган се запържват лука,  гъбите и морковите нарязани на шайби и се поставят върху картофите. Върху тях се прибавят обеления и нарязан на едро чесън, бялото вино, магданозът.  Поръсва се с  универсална подправка и черен пипер. Най-отгоре се нареждат обелените и нарязани на шайби домати. Наливат се 3 ч.ч. вода и се покрива с фолио.
Пече се час и половина,  първо на 250 градуса докато заври и после се намалява на слабо до края на печенето.  Пет минути преди края се маха фолиото  налива се  сметаната, която трябва само да заври , за да не се пресече и се прибавят броколите предварително задушени (5 минутки, за да не загубят цвета си)в малко вода и  универсална подправка .
Поръсва се с пармезан и  се връща във фурната за не повече от 5 минути. 

Сервира се топло. Аз го полях   с демиглаз за разкош защото го харесвам , но може и без него .

събота, 12 декември 2009 г.

Торта с карамелизирани ябълки

     



Вдъхновена  в блога на Мария,  и по-точно от тази нейна рецепта, реших  да изобретя една торта с вкус на карамелизирани ябълки. Опитвала съм какви ли не плодове, като долълнение към торти, но с ябълки с вкус на канела,  не бях .  Имах и причина за да го направя, тъй като влизайки в любимия форум се оказа, че съм станала главен готвач...
И ето ти   една добра причина да почерпя.... :)
Изпекох 2 пандишпанови блата с диаметър по 25 см.

Необходими продукти:

За 1 блат:
3 яйца
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар 

За млечния крем:
1 л прясно мляко
1 пак. царевично нишесте (натурално)
4 с.л захар
1 ч.ч. течна сладкарска сметана

Крем:
500 гр. извара
1/2 ч.ч. пудра захар
1 пак. желатин

За пълнежа:
1кг. ябълки
60гр. краве масло
3 с.л. захар
1/2 пак. канела

За целувките:
3 белтъка
140 гр пудра захар
3 с.л. лимонов сок



Приготовление:

 Разбиват се яйцата и захарта и се изпичат 2 блата, които се оставят върху скара да изстинат. През това време се приготвя млечния крем .
Сварява се млякото със захарта и като кипне се прибавя разбитото в малко вода нишесте. Бърка се докато се свари добре и се оставя настрана да изстине.
  Накисва се желатина, според указанията на пакетчето и се започва с разбиването на изварата с пудрата захар до получаването на гладък крем. Това аз го постигнах с пасатора.
След като добре e набъбнал желатина, се разтопява на водна баня (при мен в микровълновата), като се внимава да не кипне. Прибавя се към  изварата.
Почистените и  нарязани на малки кубчета ябълки се прибавят към  карамела, който се е получил след загряване на кравето масло и прибавената към него захар. В така получения карамел се задушават за около 10-тина минути ябълките, като се разбъркват от време на време. Не трябва да стават много меки, а  да се оставят леко да  хрупат.След смъкването им от котлона  се охлаждат и се прибавя канелата.
От време на време се разбърква млечния крем за да не "хване" коричка , и  да се охлади по-бързо .
Отделно се разбива  течната сладкарска сметана.
След като добре се охлади, млечния крем се разбива с миксер и  към него със шпатула внимателно се прибавя разбитата сметана.
 Смесват се млечния крем с изварата и се разбърква до пълното  му хомогенизиране. Получава се един много вкусен мус.
Тортата се сглобява  в ринг, като се редуват блат (напръскан с 2-3 лъжици прясно мляко, в което е разтворена  ванилова захар), половината от  карамелизираните ябълки ( не им пречи ако имат сосче, то си попива в блата) и половината от приготвения вече мус. Следва втория блат, остатъка от ябълките и другата половина от муса. Заглажда се добре с нож и се оставя една нощ в хладилник.
Целувките се разбиват първо само белтъците, и  когато се образува пяна се прибавят лимоновия сок и  на части пудрата захар. Щприцоват се върху пекарска хартия и на слаб реотан(при мен първа степен) се сушат 1 час. Използват се за украса на тортата, а излишните се натрошават и се полепят отстрани . Отгоре украсих със сместа от целувките(айсинг) и шоколадов топинг. Получи се много вкусна торта :)))

неделя, 6 декември 2009 г.

Рибена чорба

          ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, НИКОЛАЕВЦИ !!!!
           ДА Е СВЯТО И ЗДРАВО ИМЕТО ВИ !!!



Скоро приготвях рибена чорба и пържена риба с маслено-лимонов сос. Днес отново менюто е такова, поради факта, че децата нещо се мръщят на пълнената риба. Затова-пържена. Традиционно, но вкусно :)




Това е моят начин за правене на рибена чорба.....


Необходими продукти:

3 бр различна прясна риба(при мен дунавска)
2 глави лук
2 моркова
1  червена чушка
2-3 люти чушлета
2 средни домата
3 големи картофа
5-6 зърна черен пипер
връзка девесил
връзка магданоз
олио/зехтин
универсална подправка

 

Приготовление:
 В студена вода се поставя измитата и нарязана на по-големи парчета риба заедно с главите. Слагат се дръжките на девесила и магданоза  във водата.
 Поръсва се  с универсална подправка и се  вари до готовност на рибата, като се внимава да не се превари , защото рибата е с крехко месо.
Изважда се с решетъчна лъжица и след като поизстине малко, се обезкостява  добре .
 Прецежда се бульона от варенето и се поставя отново на котлона с нарязания лук и морков (без рибата).
 След като се отпени се налива малко олио или зехтин.
 Като поомекнат  лука и моркова се поставят чушката и картофите, нарязани на кубчета.
 Когато картофите са полу-готови се прибавят и  обелените и нарязани на кубчета домати, 2-3 люти чушлета  за  вкус и  разкош.( за тези , които ги обичат , разбира се ) и се вари още 5 минути.
 Накрая се прибавя рибата, девесила, няколкото зрънца черен пипер и  сол(ако се нуждае, тъй като в универсалната подправка има достатъчно ).
 Поръсва се с магданоз и украсява с лимон!!!
Поднася се гореща !
Страхотен вкус за любителите на рибена чорбица !!!

За пържената риба си приготвям един много вкусен маслено-лимонов сос от готова смес, поръсен с пресен копър и магданоз !

А може да се предложи и печена рибка с гарнитура от  задушени зеленчуци в сметанов сос и сотирани картофки.......и...чашка добре изстудено бяло винце...
Наздраве за именниците :)))


Да ви е сладко !!!


събота, 5 декември 2009 г.

Воловани с риба тон

Реших да ви предложа тази рецепта, като едно много лесно и бързо рибно предястие за предстоящия празник.
Това е една рецепта, която видях в Гответе с мен в изпълнение на maksimalistkata .
Сърдечни благодарности, Ели !
Тя пък е взаимствала идеята за самите воловани от Дими .Допадна ми много това, че рецептата  е с риба тон, която в моето семейство се обожава.





500г бутер тесто 
1 кутия риба тон в собствена сос
100г заквасена сметана 
50г маслини 
3 - 4 с.л. майонеза
1 суп.лъжица лимонов сок
Загрява се предварително фурната докато се приготвя тестото и плънката.
Размразеното тесто реших да изрежа с чашка и с капачка от шише от Кола-кола. Видях обаче , че остава доста от тестото за преработка т.е. изрезки. Затова продължих с нарязването на тестото във форма на квадратчета. Така не ми се налагаше да обработвам остатъците около кръгчетата, а и  премесено , бутер тестото не е същото след изпичане. Поставя се  едно кръгче/квадратче, намазано с белтък и  още едно върху него, което е изрязано с капачка, за да се получи отвор. Намазват се с жълтък ръбчетата и капачетата и се пече  в силно загрята фурна. 
 Докато се пекат волованчетата, се приготвя плънката с обезкостените маслини, майонезата, заквасената сметана,  рибата и лимоновия сок. Пасират се с пасатор на не много  дребни парчета. Аз оставих маслинките да се виждат тук-там . 
След изстиване на тестото се пълни и се поставят капачетата за украса. 
Изключително вкусно предястие !!! Опитайте :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails